Rioolvliegjes: wat kun je ertegen doen?

Rioolvliegjes: niet iedereen kent ze, maar ze kunnen wel voor overlast in huis zorgen. Ze stammen af van de mug en niet van de vlieg, zoals veel mensen denken. Rioolvliegen staan in Nederland ook wel bekend als latrinevliegjes, motmuggen of aalputmotjes en ze zijn te herkennen aan hun grijze kleur en de grote, behaarde vleugels. Heb jij ook last van deze beestjes en ben je op zoek naar een oplossing? Je leest hieronder wat je ertegen kunt doen!
De leefomgeving van de rioolvlieg
Rioolvliegen leven bij voorkeur in een omgeving die vochtig en koud is. Je vindt ze dan ook vaak in het riool, in waterleidingen of bij vochtige plantenbakken. Zeker leidingen die niet regelmatig gereinigd worden, zijn een waar paradijs voor deze vliegjes. In deze leidingen staat namelijk slib, dat voor verstoppingen kan zorgen. Ook zoeken de beestjes met regelmaat onderdak in regenpijpen of in de afvoer. Denk bijvoorbeeld aan de afvoer van je wasmachine, die verstopt kan raken en daardoor een ideale broedplaats voor de vliegjes wordt.
Waarom komen de vliegjes tevoorschijn?
Zoals gezegd leven latrinevliegjes in het rioolstelsel. Ontstaat er een scheurtje in een van de buizen, dan zullen de beestjes op het licht afgaan en op een lichtgekleurde wand of muur gaan zitten. Deze plek gebruiken ze vaak om te rusten. Vooral ‘s nachts zijn ze actief en gaan ze op onderzoek uit om eten te vinden. Ze voeden zich graag met fruit, bladeren en rottend organisch materiaal en zijn daarnaast dol op schimmels en bacteriën.
Waar vind je ze in huis?
Rioolvliegjes zitten vaak in een toiletruimte of badkamer bij de wasbak of in de douche. Verder kun je ze ook bij de kruipruimte of in de keuken zomaar tegenkomen. Als je ze in je woonkamer ziet, is dit meestal een teken dat ze zich al verspreid hebben. Er is dan geen plaats meer bij hun oorspronkelijke schuilplek en ze gaan op zoek naar meer ruimte.
Kom je ze ergens in huis tegen? Onderneem dan zo snel mogelijk actie, want voordat je het weet, heb je last van een ware plaag. Wist je bijvoorbeeld dat een vrouwelijk rioolvliegje gemiddeld zo’n 200 eitjes per dag legt die twee dagen later al uitkomen? Tel uit je winst als je ze een paar weken in huis hebt en ze hun gang laat gaan!
Hoe kom je van deze beestjes af?
Wil je zelf de strijd aangaan met de vliegjes? Dit is geen eenvoudige klus, maar er zijn zeker een aantal dingen die je kunt ondernemen. Een belangrijke eerste stap is om de broedplaatsen van de vliegjes te ontdekken. Huizen ze bijvoorbeeld in je afvoer, dan kun je wat plakband over de opening van de afvoer plakken. Als er de volgende dag beestjes aan het plakband zitten, weet je waar ze vandaan komen. Komen de insecten van buiten, dan kun je in je tuin de bloembakken, regentonnen en dakgoten nakijken en ook de vijvers en plassen mag je zeker niet overslaan!
Meer praktische tips
Zie je vliegjes op de muur of in kieren zitten, dan verwijder je ze gemakkelijk met de stofzuiger. Een ander idee is om een spray te kopen, maar dit is meestal slechts een tijdelijke oplossing. Het verwijderen van rottend organisch afval uit je huis en tuin is eveneens een noodzakelijke klus. Hierbij kun je denken aan prut in de afvoer en bladeren en ander afval in de dakgoten. Daarnaast kun je ook stilstaand water in een wasbak beter weg laten lopen. Hiermee voorkom je nieuwe broedplaatsen. Heb je wasbakken in huis die je weinig gebruikt, spoel ze dan regelmatig door met water, zodat de sifon niet droog komt te staan.
Rioolvliegjes en een rioolprobleem
Een veel voorkomende oorzaak van rioolvliegjes is een probleem in de riolering. Er kan sprake zijn van een verstopping, een lekkage of een kapotte leiding. Zit je afvoer verstopt, dan kun je dit soms zelf oplossen door er heet water en soda in te gieten. Hiermee verdun je het vuil en kan het eenvoudiger weglopen.
Als het om een hardnekkige verstopping of een ander probleem gaat, is het raadzaam om een specialist in te schakelen die de oorzaak voor je opspoort. Ook als je zeker wilt weten dat alle vliegjes uitgeschakeld worden, biedt een professional uitkomst. Wacht echter niet te lang, want ze verspreiden zich enorm snel!
U bent wellicht ook geïnteresseerd in

