8 tips van de loodgieter om je badkamer goed te onderhouden
We merken pas hoe we ons sanitair als vanzelfsprekend bezien wanneer er een verstopping optreedt. Opeens lijkt het huishouden stil te staan. Even naar de wc, even douchen, even tandenpoetsen – afhankelijk van waar de verstopping zit, is dit niet meer mogelijk. Een verstopping verhelpen kost tijd en is vaak een vervelend klusje. Beter is het dus om dit soort situaties te voorkomen, maar hoe doe je dat? Hier lees je acht tips van de loodgieter om je badkamer en sanitair goed te onderhouden.
1. Gebruik een zeefje in het doucheputje
Een zeefje in het doucheputje voorkomt dat er haar in de afvoer terechtkomt. Op deze manier wordt het ook onmogelijk dat er iets in het putje valt dat daar niet hoort. De kans op een verstopping wordt met deze kleine aanpassing direct een stuk kleiner!
2. Reinig het doucheputje regelmatig
Gebruik wat wc-papier om het doucheputje vrij te maken van haren. Zelfs als je een zeefje gebruikt, glippen er nog weleens wat haren tussendoor. Het is niet het fijnste huishoudklusje, maar het is beter dan het putje te moeten ontstoppen.
3. Maak de douchecabine droog na gebruik
Het is belangrijk de douchecabine droog te maken na gebruik. Anders kan er schimmel ontstaan. Vooral kitranden zijn hier gevoelig voor. Door je douche droog te houden, blijft je sanitair langer mooi. Ook bestrijd je schimmel preventief en hoef je je minder vaak te beroepen op agressieve schoonmaakmiddelen die schadelijk zijn voor je sanitair en leidingen. Hoe beter de conditie van je leidingen, hoe kleiner de kans op een verstopping.
4. Preventief spoelen met bakingsoda
Shampooresten hopen zich op in het doucheputje en in de afvoer, waardoor de doorgang voor het water steeds smaller wordt. De kans op verstopping wordt steeds groter. Reken af met shampooresten door je afvoer preventief te spoelen met bakingsoda en heet water (niet kokend). Dit zal bovendien de leidingen ontkalken. Hiermee kun je het doucheputje, maar ook de gootsteen en de toiletafvoer reinigen.
Een combinatie van zuiveringszout en azijn werkt ook goed in het toilet. Pas wel op, want deze twee producten gaan een chemische verbinding aan. Gooi daarom eerst het zuiveringszout en dan pas het azijn in de pot. Zorg dat de afvoer een paar minuten gesloten is. Wacht een half uur voor je doorspoelt met koud water.
5. Gooi geen dingen in het toilet die er niet horen
De toiletpot lijkt de ideale plaats om etensresten, verf of andere zaken in door te spoelen. Dit is echter geen goede optie, omdat het het risico op verstoppingen verhoogt. Vetresten en chemische middelen kunnen de afvoer aantasten of zich hier ophopen. Gooi ook geen condooms, maandverband, tampons of luiers in het toilet.
6. Gebruik niet teveel wc-papier
Een verstopping van de wc wordt meestal veroorzaakt door het gebruik van teveel wc-papier. Dit is te voorkomen door minder wc-papier te gebruiken of door tussentijds te spoelen. Spoel tevens goed na.
7. Maak je sanitair schoon met het juiste schoonmaakmiddel
Hoe schoner je sanitair, hoe kleiner de kans op verstoppingen. Maak hiervoor enkel gebruik van reinigingsmiddelen die hier volgens het label geschikt voor zijn. Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen het porselein en de leidingen beschadigen, dus maak hier geen of enkel met mate gebruik van.
8. Grijp tijdig in
Soms ontstaat een verstopping plotseling. Andere keren is het een geleidelijk proces. Merk je dat het water steeds langzamer doorloopt in de douche, in het gootsteentje of in het toilet? Onderneem dan direct actie. Doe dit door te spoelen met bakingsoda of zuiveringszout en azijn. Je kunt ook aan de slag met een plopper als je vermoedt dat er iets vastzit in de leiding. Pak je de verstopping niet meteen aan, dan is het enkel een kwestie van tijd voordat de leiding volledig verstopt zit. Het zal je dan nog meer tijd kosten om het op te lossen.
U bent wellicht ook geïnteresseerd in

