Hard water: een probleem?
Onder loodgieters is het een bekend probleem, al heeft het grote publiek er nauwelijks weet van: hard water. Maar wat is het precies? Is het schadelijk voor de gezondheid? Hoe weet je wanneer er groot onderhoud aan leidingen moet worden gepleegd? En op welke manier is het mogelijk om de algemene kennis over hard water in Nederland op een hoger niveau krijgen? In dit artikel proberen we antwoord te geven op al die vragen.
Wat is hard water?
De term 'hard water' heeft niets met de hardheid of zachtheid van water te maken, maar duidt op de hoeveelheid kalk en magnesium in het water. Bij een grote hoeveelheid kalk en magnesium in het water spreken we van 'hard water'. Voor het meten van de hardheid van water zijn verschillende methodes, waarvan het gebruiken van een teststrip de eenvoudigste is. Door te meten hoeveel calciumcarbonaat zich in het water bevindt, kan worden achterhaald of er sprake is van hard of zacht water.
In Nederland is in het Drinkwaterbesluit beleidsmatig vastgesteld dat de ondergrens voor drinkwaterbedrijven op 5,6 dH ligt. Pas daarboven mag worden ingegrepen en spreken we van 'hard water'.
Is hard water een probleem?
Hard water kan zorgen voor problemen op twee gebieden. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is hard water drinken over het algemeen niet ongezond; kalk is juist goed voor het menselijk lichaam. Wel kunnen mensen het een probleem vinden dat hard water een vreemde smaak geeft als het gedronken wordt.
Het tweede probleem is groter: hard water kan voor aanzienlijke materiële schade zorgen. De waterleidingen in huis verliezen door een teveel aan hard water de optimale doorstroomcapaciteit. Hierdoor ontstaat een kleine verstopping, die steeds groter zal worden. Dit kan op de lange termijn aanzienlijke schade als gevolg hebben, het kan voorkomen dat na verloop van tijd alle leidingen in een huis vervangen moeten worden.
Wat te doen tegen hard water?
Zoals vrijwel alle problemen in huis, kunnen problemen door hard water voorkomen worden, door regelmatig goed en degelijk onderhoud te verrichten. Hiervoor staan verderop in dit artikel meerdere tips vermeld. Is het stadium van 'voorkomen' al gepasseerd en is er sprake van kalkaanslag dat zorgt voor een verstopping in de leidingen? Dan komt toch al heel snel de specialist in beeld, die op basis van zijn of haar expertise de juiste oplossing kan voorschrijven.
Het gebruik van een waterontharder wordt ook steeds populairder. Op dit moment bestaat er echter nog geen wetenschappelijke onderbouwing voor het gebruik van een waterontharder. Het kan daarom zeker geen kwaad om de leidingen af en toe door een specialist onderhanden te laten nemen.
Tips tegen kalkaanslag
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dit geldt ook bij hard water. Het is daarom aan te raden om leidingen regelmatig te reinigen met schoonmaakazijn. Vervolgens moet je goed naspoelen, dit moet met koud water. In de badkamer is het goed om altijd een trekker over de tegels en wanden te halen, vooral in de douche zelf en rond het doucheputje. Verder helpt het om op relatief lage temperaturen de was te doen, onder de 60 graden wordt aangeraden. Dit geeft minder kans op kalkaanslag.
Kennis vergroten
Veel mensen in Nederland weten weinig over hard water en de gevolgen hiervan voor leidingen. Voor de specialist is hier zeker een taak weggelegd. Door uitleg te geven laat een specialist zien waar hij mee bezig is, wat vertrouwen op kan wekken. Daarnaast zou het goed zijn om meer bewustzijn te creëren door over hard water te praten. Heb jij last van de gevolgen? Dan is de kans groot dat jouw buren dit ook hebben. Ga het gesprek aan en bij twijfel, schakel de specialist in.
U bent wellicht ook geïnteresseerd in

